JOSEFIN GÄFVERT           

CONTACT      Studio Supersju x Malmstensbutiken


Under hösten 2019 startade vävgruppen Studio Supersju ett samarbete med Malmstensbutiken på Strandvägen i Stockholm. Studio Supersju fick i uppdrag att ta inspiration av Carl Malmstens design och filosofi och skapa sju nya vävar som skulle visas och säljas i butiken. Projektet var delvis inspirerat av Carl Malmstens och Märta Måås Fjätterströms samarbeten med möbler och vävnader, men också ett sätt att visa på vikten av textil i ett rum. Genom projektet och utställningen på Malmstenbutiken ville vi tillgängliggöra den annars så dolda handvävda textilen. 

Verkstext
Carl Malmstens privata bokhylla, omskriven av Bodil Malmsten i ”Mitt första liv”, nu abstraherad och vägghängd i ull av mig.
Jag går runt med en längtan efter att läsa. Bodil Malmsten skrev att hon som barn läste för att ”konfronteras med det jag inte visste, jag läste av mod” Jag formulerar mig liknande, men om att väva.

Carl Malmsten använde sig bara av färger han hade sett på himlen. Jag tänkte: upplevelsen av naturen påminner om längtan efter litteraturen.

Väven ”Den röda bokhyllan” bestod från början av drygt tjugo olikfärgade varpflätor som jag har spridit ut och kombinerat i två lager. I bokhyllans ena lager står de gamla nobelpristagarna i skinnband och vita papperspärmar. I det andra lagret speglas böckerna i en solnedgång över en sjö, det som jag ännu inte känner till.

I samband med utställningen skrev jag en essä om mitt bidrag till utställning, “Den röda bokhyllan”, som publicerade i Tidskriften VÄV nr 4 2019

Den röda bokhyllanFoto: Campher Image